maandag 5 oktober 2009

Geen uitkering voor oplichters

VVD-Kamerleden Cees Meeuwis en Fred Teeven willen dat het mogelijk wordt om beslag te leggen op het vermogen of de inkomsten van verdachten, zodat slachtoffers na afloop van het proces direct kunnen worden gecompenseerd.


Vorige week berichtte de Telegraaf over de van oplichting verdachte Henk van H. Van H. geniet op kosten van de staat van een huurhuis en een uitkering, terwijl zijn slachtoffers waarschijnlijk jarenlang moeten wachten op een genoegdoening voor de door hun geleden schade.

Cees Meeuwis: “Dit is de omgekeerde wereld. Het belang van slachtoffers moet te allen tijde voorop staan. De overheid zou dit soort mensen financieel tot op de draad moeten uitkleden om de slachtoffers tegemoet te komen. Helaas betreft het hier geen incident; te vaak gebeurt het dat verdachten gewoon een uitkering ontvangen, terwijl hun slachtoffers berooid achterblijven.”

De VVD pleit dan ook voor de mogelijkheid om beslag te leggen op (een deel van) het inkomen en/of het vermogen van verdachten, om daarmee de schade van slachtoffers na veroordeling te vergoeden.

“Wij vragen de minister de wettelijke mogelijkheden te onderzoeken om als overheid geld in te kunnen houden op het vermogen en inkomen, of op sociale uitkeringen die verdachten ontvangen. Wat de VVD betreft, mag criminaliteit nooit lonen. Het wordt tijd dat de aandacht wordt verlegd van dader naar slachtoffer”, aldus Teeven.

Meeuwis en Teeven hebben over deze kwestie vragen gesteld aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie.

2 opmerkingen:

  1. Dit zou betekenen dat elke verdachte bij voorbaat al veroordeeld is. Of willen de indieners een onderscheid gaan maken naar de mate van verdacht zijn? En welke onafhankelijke instantie gaat dat dan bepalen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem aan dat de heren Meeuwis en Teeven in plaats van verdachte, veroordeelde bedoelen, en dat een beslaglegging onderdeel moet worden van de opgelegde straf?

    BeantwoordenVerwijderen