woensdag 7 oktober 2009

VVD, CDA en ChristenUnie verhogen strafmaat kraken

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel Kraken en Leegstand, Ten Hoopen (CDA), Slob (ChristenUnie) en Van der Burg (VVD), komen een aantal partijen, zoals CDA, VVD, PVV en SGP, tegemoet op het punt van de verhoging van de strafmaat en het aanhouden van krakers buiten heterdaad.

De initiatiefnemers hebben de argumenten gewogen en hebben een nota van wijziging ingediend. Omdat het hier om een forse verhoging van de strafmaat gaat is een eenvoudige aanpassing niet genoeg.

CDA, ChristenUnie en VVD verhogen daarom de strafmaat voor zowel kraken als huisvredebreuk naar 1 jaar. Als kraken gepaard gaat met bedreiging, intimidatie of geweld geldt er een strafmaximum van 2 jaar. Als er in groepsverband gekraakt wordt kan de strafmaat met 1/3 oplopen en uitkomen op 2 jaar en 8 maanden in situaties waar er geweld gebruikt wordt.

Daarnaast gaan de initiatiefnemers mee met het voorstel van de PVV en de VVD om de aanhouding van verdachten van kraken buiten heterdaad mogelijk te maken. Hierdoor kan de politie makkelijker internationaal opererende krakers oppakken. Ten Hoopen (CDA), Slob (ChristenUnie) en Van der Burg (VVD) stellen voor om kraken in artikel 67 wetboek van Strafvordering aan te merken als een misdrijf waarbij voorlopige hechtenis mogelijk is.

Ten Hoopen (CDA), Slob (ChristenUnie) en Van der Burg (VVD): “Met deze wijzigingen komen we tegemoet aan de wensen van een aantal partijen in de Kamer omtrent ons wetsvoorstel. Dit vergroot het afschrikwekkende effect van ons wetsvoorstel en verbeterd de mogelijkheden van de politie om de harde kern van krakers die geweld en bedreiging niet schuwen aan te pakken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten