donderdag 15 oktober 2009

vvd wil aanpak energiezuinige woningen die loont voor eigen woningbezitter schatkist bouw en maatschappij

De VVD wil na het debacel van de campagne “meer met minder” dat eindelijk gekozen wordt voor een realistische integrale aanpak om huizen energiezuiniger te maken. 

“We moeten los zien te komen van de huidige versnipperde  aanpak. Wat dubbel glas hier, een particuliere lening daar, en dan weer een waardecheque. Dit gaat allemaal niets helpen. Het wordt tijd dat de huizenbezitter serieus genomen wordt door dit kabinet” aldus VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg.

Om dit te bereiken komt de VVD vandaag in het debat over energiebesparing met twee voorstellen richting minister van der Laan. Deze voorstellen moeten het mogelijk maken voor huizenbezitters om hun nieuwe huis kostenneutraal energieneutraal te maken en hun bestaande huis kostenneutraal minimaal twee energiestappen zuiniger te maken. Met deze aanpak wordt het sowieso mogelijk om de kosten van het energiezuiniger maken van de woning direct terug te verdienen via de lagere energierekening.

Om eigen woningbezitters massaal over de streep te trekken en daarmee ook de bouwsector een steuntje in de rug te geven wil Van der Burg dat het mogelijk wordt om binnen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een bedrag van 15000 tot 25.000 euro extra op te nemen als de nieuwe woning energieneutraal wordt of de bestaande woning gegarandeerd met twee energiestappen zuiniger wordt.

 In de tweede variant die de VVD voorstelt, wordt het voor huiseigenaren mogelijk gemaakt om wanneer de woning met minimaal twee energiestappen energiezuiniger wordt om de hypotheek over te sluiten naar een hypotheek die onder het NHG valt. Door dit oversluiten zal de rente op de hypotheek lager zijn waardoor de kosten voor het energiezuiniger maken helemaal snel terugverdiend worden.

Zo creëer je een win-win situatie voor eigen woningbezitter, schatkist, bouw en maatschappij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten