dinsdag 17 november 2009

van Baalen door Sandinisten uitgewezen uit Nicaragua

De voorzitter van de Liberale Internationale, VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, is door de Sandinistische president van Nicaragua, Daniel Ortega, Nicaragua uitgezet.


Van Baalen hoorde van deze actie toen hij, geheel volgens plan, na zijn bezoek aan Nicaragua, vandaag in Costa Rica aankwam. Van Baalen heeft, na wekenlange onderhandelingen achter de schermen, afgelopen dinsdag, in Nicaragua met de leiders van alle liberale partijen een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Dit ´Pact van Managua´ is een doorbraak, waarbij de liberalen afspraken met één kandidaat de presidentsverkiezingen in 2011 in te gaan en voortaan bij alle verkiezingen gezamenlijk op te treden.

De liberale oppositie heeft een meerderheid in het parlement, maar was tot op heden verdeeld. Van Baalen riep president Ortega op diens eigen grondwet te respecteren, die twee op een volgende termijnen verbiedt.

Ortega tracht deze bepaling in de grondwet op illegale wijze buiten werking te stellen.

Schending van mensen- en burgerrechten zijn, volgens Van Baalen, geen nationale aangelegenheid, waarop geen kritiek mogelijk is. Volgens van Baalen zijn de opvattingen van Ortega, sinds de opheffing van de DDR, geen gemeengoed meer. Hij voorspelde dat Ortega de verkiezingen zal verliezen omdat het volk van Nicaragua de corruptie en de schending van de mensenrechten door de Sandinisten zat is: ´Check out in 2011 Mr President´, sprak van Baalen op een druk bezochte persconferentie in het Intercontinental in Managua. Hij werd daar zowel verbaal als fysiek bedreigd door Sandinistische activisten. Van Baalen gaf geen krimp en adviseerde Ortega niet bang voor hem te zijn ´want ik ben ook niet bang voor U´.

De liberalen die Van Baalen ontzetten scandeerden: ´Van Baalen, hombre con cochones!´Van Baalen zal op uitnodiging van de liberalen over enige maanden naar Managua terugkeren. Van Baalen bezoekt deze week ook Honduras om te bemiddelen tussen interim-president Micheletti en de afgezette president Zelaya.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten