zondag 17 januari 2010

Christen Democraten en socialisten gijzelen Neelie Kroes

door Hans van Baalen

Neelie Kroes, beoogd Eurocommissaris voor de Digitale Agenda heeft nog niet het groene licht gekregen van een meerderheid van het Europees Parlement. Na een goed verlopen hoorzitting, maakten de beide christen-democratische en sociaal-democratische machtsblokken EVP en S&D, waar het CDA en de PvdA in het EP deel vanuit maken, bekend Kroes niet te steunen. Zij moet aanstaande week in Straatsburg op herhaling om EVP en S&D te overtuigen. 


 
VVD-delegatieleider in het EP, Hans van Baalen, veroordeelt dit brutale machtsmisbruik. Kroes heeft een onomstreden staat van dienst als Eurocommissaris voor Mededinging. Zij heeft zich, zoals van haar bekend is, reeds nu al grondig verdiept in haar nieuwe portefeuille ICT en internet.


Ze zette een duidelijke politieke strategie uiteen: een vrije markt voor de nieuwe informatietechnologie, lage tarieven, open concurrentie en toegang van iedereen tot de digitale snelweg. Kortom, Kroes als hoeder van de belangen van de consument en het MKB. Internet als aanjager van de economie. 

Christen-democraten en sociaal-democraten zegden haar tijdens de hoorzitting niet de wacht aan noch waren zij overdreven kritisch. Achteraf bepaalden de fractievoorzitters van beide partijen dat Kroes geen groen licht kreeg. Ze hebben haar gewoon in gijzeling genomen om hun eigen zwakke kandidaat-Eurocommissarissen te beschermen.
Ze willen wisselgeld om de liberalen, die in het EP het verschil kunnen maken, te dwingen hun eigen zwakke broeders en zusters te steunen. Van Baalen maakte, met de liberale ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt, duidelijk dat de liberalen ieder kandidaat-Eurocommissaris op hun kwaliteiten zullen beoordelen. Zij doen niet mee met een koehandel. Neelie zal op haar kwaliteiten alsnog voor haar "herexamen" slagen. Zij heeft de steun van liberalen, groenen, conservatieven en onafhankelijken, terwijl veel christen-democraten en sociaal-democraten zich diep schamen voor de chantage door hun politieke leiding. 

Van Baalen roept de CDA- en PvdA-leiders in het EP, Wim van de Camp en Thijs Berman, op om hun fracties in het EP op het rechte pad te krijgen. Zij moeten de gijzeling van Neelie Kroes nu stoppen. Bewezen kwaliteit moet voor partijpolitieke machtspelletjes gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten