zondag 4 oktober 2009

Herziening Wet Arbeid Vreemdelingen

Het UWV en de Arbeidsinspectie krijgen van minister Donner van het
ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meer mogelijkheden om snel te reageren op misbruik van de regels voor arbeidsmigranten, zoals onderbetaling of slechte huisvesting.

Het UWV kan bijvoorbeeld de tewerkstellingsvergunning weigeren of intrekken als werkgevers de regels (blijven) overtreden. Dit staat in de notitie Herziening Wet Arbeid Vreemdelingen die minister Donner naar de Tweede Kamer stuurde.

Directe aanleiding voor de strengere aanpak is de zaak rond de aspergeteler in Someren waarbij het betrokken bedrijf, ondanks uitstaande boetes voor overtredingen, toch weer een tewerkstellingsvergunning kreeg om mensen van buiten de EU aan te nemen. Donner wil de wet zo wijzigen dat het UWV in bepaalde gevallen een tewerkstellingsvergunning kan weigeren of intrekken.

Dit wordt mogelijk als werkgevers:
  • meerdere boetes hebben gekregen voor overtreding van de regels
  • veroordeeld zijn voor uitbuiting op de werkvloer
  • onjuiste informatie hebben verstrekt.
Tegelijkertijd wil Donner de regeling versoepelen voor specifieke groepen arbeidsmigranten die één bepaalde klus doen voor een korte periode of bij één of enkele werkgever(s).

Ook vervalt de plicht voor werkgevers om bij sommige functies waarvoor specifieke kennis of talenten vereist zijn (zoals balletdansers, conservatoren en ontwerpers) te kijken of er ook Nederlanders zijn die dit werk kunnen doen.

Dankzij deze aanpassingen worden de administratieve lasten voor werkgevers verminderd.De voorstellen zullen in de Tweede kamer nader worden uitgewerkt. Het streven is om de wijzigingen van de regelgeving in de tweede helft van 2010 in werking te laten treden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten