zaterdag 17 oktober 2009

Van Baalen wil actie eurocommissaris Rehn tegen Turkije


VVD-delegatieleider in het Europees Parlement Hans van Baalen heeft Eurocommissaris Ollie Rehn deze week, tijdens een debat in de buitenlandcommissie van het EP, opgeroepen concrete actie te ondernemen tegen de Turkse weigering het Ankara-protocol te ratificeren en uit te voeren. 

Turkije voldoet niet aan de Kopenhagen-criteria voor toetreding tot de Europese Unie blijkt uit de voortgangsrapportage die Rehn deze week in het EP toelichtte. Daarnaast behandelt Turkije de Republiek Cyprus niet op de gelijke wijze als de andere 26 EU-lidstaten.

Cypriotische schepen en vliegtuigen worden uit Turkse (lucht-) havens geweerd. Het zgn. Ankara-protocol, dat gelijke behandeling van o.a. Cyprus regelt, is door Turkije ondertekend, maar wordt niet uitgevoerd. Turkije is daartoe verplicht.

Rehn is volgens Van Baalen veel te mild door zich te beperken tot het weer Turkije vriendelijk te verzoeken aan haar verplichtingen te voldoen. Van Baalen wees in het EP op de deadline van 1 november dit jaar die de Europese Commissie zelf aan Turkije stelde voor het uitvoeren van het Ankara-protocol. Deze datum mag volgens Van Baalen niet zonder consequenties worden gepasseerd.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu betoogde nota bene op 7 oktober tijdens een bijeenkomst op Sociƫteit "De Witte" in Den Haag, dat Turkije Cypriotische vliegtuigen en schepen zou blijven weren zolang het door Turkije bezette Noord-Cyprus geen directe toegang tot de Europese Unie zou krijgen. Turkije is, anders dan Rehn stelt, helemaal niet bereid "Ankara" uit te voeren.

Van Baalen vroeg Rehn daarom de Raad voor te stellen om de onderhandelingen met Turkije te bevriezen totdat het Ankara-protocol wordt uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten