donderdag 1 oktober 2009

VVD wil einde aan seksueel misbruik op sociale werplaatsen

De VVD maakt zich zorgen over seksueel misbruik op sociale werkplaatsen en de manier waarop daar door de zedenpolitie wordt omgegaan.


Fred Teeven: “Ik hoor dat er afspraken zouden zijn tussen sociale werkplaatsen en de zedenpolitie over hoe om te gaan met een aangifte van seksueel misbruik binnen sociale werkplaatsen. Ik wil weten om wat voor afspraken dit gaat en wat de rechtvaardiging voor dergelijke afspraken is. Ik hoop niet dat de zedenpolitie ook met andere werkgevers afspraken maakt over de wijze van aangifte van of door werknemers.”

Ook vraagt de VVD de verantwoordelijke kabinetsleden hoe zij verklaren dat in één geval pas na 4,5 maand aangifte mocht doen van het misbruik en dat uit reacties blijkt dat deze wachttermijn niet ongebruikelijk is. Het vervolgen van zedendelinquenten was immers naar eigen zeggen een beleidsprioriteit van dit kabinet.

Het is slecht gesteld met de bescherming van vrouwelijke werknemers binnen een sociale werkplaats. Uit Europese onderzoeken blijkt dat ruim 60 procent van de verstandelijk gehandicapten in zijn of haar leven één of meerdere malen seksueel wordt misbruikt.

Anouchka van Miltenburg: “Ik vind dat er binnen sociale werkplaatsen, gezien de kwetsbaarheid van de werknemers, extra aandacht zou moeten zijn voor het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

De VVD wil dat in elk geval een protocol met betrekking tot melding van seksueel misbruik wordt gehanteerd. Van Miltenburg: “Wordt er regelmatig gecontroleerd of dit protocol aanwezig is en actief wordt nageleefd? Zo ja, hoe dan, en door wie?”


Klik hier om de Kamervragen te lezen.

1 opmerking:

  1. Dit lijkt me heel balangrijk, gezien de ernstige gevolgen van seksueel misbruik.

    BeantwoordenVerwijderen