maandag 2 november 2009

Hans van Baalen nieuwe voorzitter Liberale Internationale in Cairo: Politiek is rugby!

Arabische leiders gebruiken Israël als excuus onderdrukking eigen bevolking Dit weekeinde is de Nederlandse Europarlementariër en het oud-Tweede-Kamerlid voor de VVD Hans van Baalen in de Egyptische hoofdstad Cairo aangetreden als nieuwe voorzitter van de Liberale Internationale, de wereldfederatie van liberale politieke partijen en organisaties.

De LI heeft circa 100 lidpartijen, waaronder de VVD en D66 in Nederland, de FDP in Duitsland, de Liberal Democrats in Groot-Brittannië en de US Democrats in de Verenigde Staten, en kent regionale netwerken in Europa (ELDR), Azië (CALD), Afrika (ALN), de Arabische wereld (NAL) en Latijns-Amerika (RELIAL). Van Baalen is, na Edzo Toxopeus en Frits Bolkestein, de derde Nederlander, die deze organisatie sedert 1947 leidt. Zijn directe voorgangers zijn Adolfo Suarez (Spanje), Otto Graf Lambsdorff (Duitsland), Lord David Steel (VK), Frits Bolkestein (Nederland), Annemie Neyts (België), Lord John Alderdice (VK).

Van Baalen hield in Cairo voor een gehoor van circa 200 liberale afgevaardigden uit de gehele wereld zijn eerste toespraak als voorzitter. Hij riep de liberalen op te stoppen met politiek correcte discussies, maar ferm stelling te betrekken bij het verdedigen van de vrijheid, altijd en overal. De onlosmakelijke combinatie van burgerrechten en de vrije markt vormt, volgens de nieuwe voorzitter, de kern van het liberalisme. De vrije markt is de uitweg uit de huidige economische crisis en niet haar oorzaak. Van Baalen stelde ten overstaande van zijn grotendeels Arabische gehoor dat de Arabische wereld verslaafd is aan Israël, dat steeds als excuus wordt aangevoerd om de eigen bevolking vrijheid en welvaart te ontzeggen. Laat Uw bevolking vrij riep hij president Mubarak en diens collega-regeringsleiders op. Geef hen onafhankelijke rechtspraak, parlementaire democratie, burgerrechten, persvrijheid, bevorder particulier initiatief en de vrije markt. Behandel vrouwen, homoseksuelen, andersdenkenden en andersgelovigen als gelijkwaardig. Erken Israël niet alleen formeel, maar erken dat Israël onvervreemdbaar onderdeel van het Midden-Oosten is. Bekommer U daadwerkelijk om de Palestijnen, bevorder vreedzame betrekkingen tussen hen en Israël en bestrijdt het terrorisme tegen Israël. Volgens Van Baalen hebben de Arabieren de wereld veel te bieden wanneer zij de 21e eeuw binnenstappen en onvoorwaardelijk de vrijheid omarmen in plaats van zich steeds als slachtoffer op te stellen. Afgevaardigenden van het liberale Democratische Front, El Ghad Partij en de Wafd Partij beantwoorden deze speech met applaus. Van Baalen sprak ook met leden van de Egyptische regering, waaronder minister van staat Mofid Shehab, die het congres van de Liberale Internationale namens president Hosni Mubarak toesprak toesprak.

Van Baalen sprak zich uit voor een sterke band tussen liberalen en democraten in de VS, Europa en de rest van de wereld. In Latijns-Amerika is het populistische, linkse Chavisme in opkomst. In Azië neemt de macht van het autoritaire China toe en ligt het democratische Taiwan onder vuur. Verkiezingen in Rusland worden gemanipuleerd. Afrika balanceert tussen vooruitgang en Chinees economisch en politiek kolonialisme, terwijl Europa en de VS terugvallen in protectionisme en lethargie in plaats van de verdediging van vrijhandel en de vrije markt met verenigde krachten ter hand te nemen. Liberalen moeten het offensief voeren om de 21ste eeuw te veroveren. Veel zal van de Duitse FDP afhangen, die zich nu in het centrum van de Duitse regering bevindt, en de Amerikaanse Democraten, die de fraaie woorden van president Obama nu moeten waarmaken.

Politiek is geen beschaafd maatschappelijk tennisspel, maar politieke rugby, aldus Van Baalen. Wie rugby speelt krijgt krassen op zijn gezicht en modder en bloed aan zijn handen. Liberalen moeten niet streven naar acceptatie door socialisten, groenen of conservatieven, maar moeten respect afdwingen door het voeren van een keiharde, maar faire verdediging van burgerrechten en de vrije markt. Machtspolitiek in plaats van politiek correcte academische bespiegelingen. Zijn eerste bezoek zal Van Baalen brengen aan Midden-Amerika, waar hij in Honduras zal spreken met de afgezette president Zelaya en de interim-president Micheletti. Hiermee geeft Van Baalen aan dat hij de controverse en de confrontatie niet zal schuwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten