maandag 23 november 2009

Van Baalen: Voorzitterschap Europese Raad was geen Nederlands belang


VVD-delegatieleider in het Europees Parlement Hans van Baalen vindt het sneu voor premier Balkenende dat hij geen vaste voorzitter van de Europese Raad is geworden, maar acht de functie van ondergeschikt belang voor Nederland. Het is meer een soort corvee, dat men maar moeilijk kan weigeren.
 
Op basis van het Benelux-memorandum is de vaste voorzitter, die voor 2,5 jaar wordt benoemd, meer een secretariële dan politieke functie. 

De voorzitter moet de Europese Raad op ordentelijke wijze voorzitten en de agenda beheren. De vaste voorzitter is als het ware de burgemeester van de EU. Niets meer. Niet minder. 

De Belgische premier Van Rompuy heeft in de Belgische politiek bewezen zo'n functie goed te kunnen vervullen, net als premier Balkenende in Nederland. Het is nu van groot belang dat Nederland zich nu ten volle richt op het binnenhalen van een stevige positie in de Europese Commissie. 

Met Neelie Kroes heeft Nederland een sterke kandidaat, die niet alleen in Europa en internationaal, maar ook in Nederland groot draagvlak geniet. Van Baalen roept het kabinet op over de partijpolitieke belangen heen te stappen en Kroes onverwijld voor een tweede termijn voor te dragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten