donderdag 19 november 2009

Europa maakt kleurloze start met nieuw leidersteam

 
Ten Broeke: “hoogste baan naar man met laagste ambities”. Meer ambitie is nodig, vooral op die terreinen waar Europa vooruitgang moet maken. Daarom is de keuze van de nieuwe eurocommissarissen op deze terreinen nu cruciaal. Daarom is de keuze voor Kroes nu cruciaal.



Met de benoeming van de Belgische Premier Van Rompuy tot de eerste voorzitter van de Europese Raad, constateert de VVD dat de Europese Unie een kleurloze start maakt onder het nieuwe verdrag van Lissabon. Europa woordvoerder Ten Broeke: “De regeringsleiders konden het duidelijk niet eens worden over wat deze voorzitter moet voorstellen. En dus heeft men de “hoogste” baan aan de man met de laagste ambitie gegund.” Dat is tekenend voor de situatie waarin Europa zich nu bevindt. Meer ambitie is nodig, vooral op die terreinen waar Europa vooruitgang moet maken: economie, energie, asielbeleid, financiën, interne markt en handel. Daarom is de keuze van de nieuwe eurocommissarissen op deze terreinen nu cruciaal.

Volgens de VVD-er bevestigd de keuze voor Van Rompuy – die deze functie niet zocht – de bezwaren die de liberalen altijd hebben gehad, namelijk dat deze voorzitter een speelbal van de grote landen zal worden. De VVD pleitte om die reden voor de kandidatuur van de Brit Tony Blair die onafhankelijk en krachtig had kunnen opereren en die, ondanks het Britse verzet tegen justitiesamenwerking en de Euro, volgens Ten Broeke een moderne en gepassioneerde Europeaan is.

De benoeming van barones Ashton tot hoge vertegenwoordiger buitenlands beleid past in het beeld van een low-key leiderschapsteam voor Europa waarvoor de Europese regeringsleiders vanavond gekozen hebben. Ten Broeke: “Als Europa ook op buitenland en veiligheidsbeleid zijn partijtje wil meeblazen, is deze functie zo mogelijk nog belangrijker dan die van het voorzitterschap.”

Ten slotte stelt de VVD-er dat alle Nederlandse aandacht en energie nu moet uitgaan naar het binnenhalen van een belangrijke – liefst economische – post binnen de Europese Commissie. Ten Broeke: “Wij pleiten al maanden voor de herbenoeming van Neelie Kroes. Haar herbenoeming kan op ongelooflijk veel steun en enthousiasme rekenen. Van links tot rechts, in binnen- en buitenland en van directeuren tot de man en vrouw in de straat. Het Kabinet is nu ook eindelijk in actie geschoten. De VVD verwacht niet minder dan de hoofdprijs.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten