VVD-Kamerlid Frans Weekers en D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya zijn blij verrast met nieuwste inzichten van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma.
Volgens de staatssecretaris is het “ongelooflijk belangrijk dat mensen, als ze minder in de portemonnee krijgen, onmiddellijk de tering naar de nering zetten”.
Dit zei ze in reactie op een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat vorig jaar één op de tien huishoudens in financiële nood verkeerde. Deze huishoudens waren niet in staat om hun schulden binnen drie jaar terug te betalen zonder in te moeten leveren op noodzakelijke kosten voor levensonderhoud en vaste lasten. Volgens de staatssecretaris is er in dit soort gevallen sprake van “problematische schulden”.
Naast gebrekkig financieel beheer en terugval in inkomen is ook het leven op te grote voet oorzaak van de schuldproblemen van mensen. “Schulden maken is voor hen een levensstijl geworden”, aldus de staatssecretaris. Daarmee is voor haar een nieuw beleidsveld ontstaan: het verbeteren van de financiële geletterdheid van mensen. En dat is nog niet zo makkelijk, want volgens de nieuwste inzichten moet hiervoor het gedrag en de persoonlijkheidsstructuur van mensen worden veranderd.
Voor D66’er Koser Kaya is er echter niets nieuws onder de zon: “Iedereen leert dat je maar heel even meer kunt uitgeven dan er binnen komt, voordat je in de problemen komt.”. Ook voor VVD’er Weekers was het een feest der herkenning: “Dat het persoonlijk gedrag van invloed is op de omvang van financiële problemen hebben we al twee en een half jaar kunnen leren van dit kabinet, dat maar niet wil ingrijpen.”
De alom bekende levenswijsheid van de staatssecretaris moet dan ook hoognodig tussen de oren komen van Balkenende en Bos. Weekers: “Wij hebben sinds het ontstaan van de crisis consequent aangegeven, dat als niet onmiddellijk de tering naar de nering wordt gezet je het vandaag misschien nog goed hebt, maar morgen des te slechter.” Koser Kaya: “Ik zie niet in hoe het huishoudboekje van de staat op langere termijn fundamenteel anders werkt dan het huishoudboekje van u of mij.”
Beide Kamerleden hebben daarom de minister-president en de minister van Financiën gevraagd waarom er toch zo fundamenteel anders wordt gehandeld ten aanzien van de overheidsfinanciën en wat de gevolgen hiervan zijn voor de belastingbetaler.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten