donderdag 15 oktober 2009

VVD wil hardere aanpak criminaliteit bedrijfsleven

De VVD pleit vandaag voor hardere maatregelen tegen de toenemende criminaliteit in het bedrijfsleven. 

Woordvoerder Fred Teeven: “Ik maak mij grote zorgen over de blijvende overlast en criminaliteit waar winkeliers mee te maken krijgen. Ondanks het feit dat het kabinet heeft toegezegd hier maatregelen tegen te nemen, is de criminaliteit alleen maar toegenomen.”

De VVD heeft er al eerder voor gepleit dat mensen zich mogen verdedigen bij de dreiging van geweld. Teeven heeft hiertoe een initiatiefwetsvoorstel ingediend. “Ik wil af van de situatie waarin een dader eerst moet aanvallen voordat noodweer is toegestaan. Het is voor de VVD onbestaanbaar dat mensen die zich in hun eigen omgeving verdedigen, het risico lopen zich hiervoor te moeten verantwoorden voor de rechter.” , aldus Teeven.

Concreet pleit de VVD voor verruiming van de noodweerbevoegdheid, zodat ook directe dreiging voldoende is om gebruik van noodweer te rechtvaardigen.
Daarnaast moet de bewijslast worden omgekeerd, d.w.z. dat het geaccepteerd moet worden dat je niet meer lijdzaam en machteloos toekijkt wanneer iemand jouw huis of winkel binnendringt. Het initiatiefwetsvoorstel wordt dit jaar door de VVD in procedure gebracht.

Verder wil de VVD het mogelijk maken meer burgersurveillance in winkels in te zetten.

Teeven: “Als dit kabinet werkelijk gaat bezuinigen op ‘blauw op straat’, moeten ze dergelijke initiatieven de ruimte bieden. Het is het één of het ander, maar de veiligheid van winkeliers en burgers staat voor mij voorop.”
Teeven wil tot slot dat notoire winkeldieven in een landelijke databank worden geregistreerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten