donderdag 8 oktober 2009

Nicis Institute: “Ondernemerschap verdient een vaste plaats in het onderwijs”

(Redactionele bijdrage)

"Binnen het Nederlandse onderwijssysteem wordt ondernemerschap nauwelijks als serieuze optie voor beroepskeuze behandeld. Dit was voldoende reden om aan de slag te gaan met al bestaande ondernemers naar succesvol ondernemerschap.
Ook wilden we studenten de weg wijzen naar ondernemerschap als zelfstandige bron van inkomen.”


Aan het woord is Henk Beekers, voormalig voorzitter van de directie district INGBank Midden Nederland en huidig voorzitter van de Utrechtse Ondernemers Academie (UOA). “Relatief weinig Nederlanders zien ondernemerschap als serieuze optie om aan de slag te gaan. Ik ben van mening dat wij met samenwerking tussen en met ervaren kennispartners jong ondernemerschap kunnen bevorderen en vooral ook beter begeleiden. Het motto van de UOA luidt dan ook: ‘Ondernemen leer je van ondernemers’.

De UOA zorgt ervoor dat ondernemers uit het Midden en Klein Bedrijf (MKB) toegang krijgen tot de hoogwaardige kennis en ervaring uit het grote bedrijfsleven op het gebied van ondernemerschap.”
 
Utrechtse Ondernemers Academie

De stichting Utrechtse Ondernemers Academie is opgericht op 25 januari 2005. De vooruitzichten voor de Nederlandse economie waren destijds op korte termijn nog redelijk gunstig. Ondernemerschap bleek echter niet hoog op het lesprogramma van onderwijsinstellingen te staan. Daar komt bij dat relatief weinig Nederlanders ondernemen als hun professie beschouwen.

Beekers: “Als voorzitter van de directie district INGBank Midden Nederland viel mij bovendien op dat van de startende ondernemers na 5 jaar nog maar de helft over was. Je kunt dat zien als een natuurwet. Je kunt er ook iets aan gaan doen. We besloten tot de oprichting van de UOA met als doel lokale onderwijsinstellingen en het lokale bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Op die manier willen we een flexibelere, doelgerichte netwerkomgeving creëren, waarin ondernemerschap wordt bevorderd en kansrijk ondernemerschap wordt ondersteund.”

De UOA is echter niet het eerste initiatief dat ondernemerschap en onderwijs combineert. Op de vraag wat de UOA dan zo uniek maakt, antwoordt Beekers: “Er waren al verschillende kortlopende initiatieven, maar weinig tot geen initiatieven waarbij ondernemers gedurende langere tijd bij de hand werden genomen. De UOA zorgt ervoor dat MKB ondernemers toegang krijgen tot de hoogwaardige kennis en ervaring uit het grote bedrijfsleven op het gebied van ondernemerschap. Ruim 30 toonaangevende bedrijven zijn als participant inmiddels toegetreden tot de UOA. Zij zijn leverancier van onze trainers en steunen ons ook financieel zodat wij de Business Course en de Masterclass tegen een aantrekkelijke prijs kunnen aanbieden aan deelnemers. Ook hebben zich inmiddels 95 coaches aan ons verbonden, allen zelf ervaren ondernemers die belangeloos hun ervaring uit de praktijk delen met onze deelnemers.”

De UOA hanteert een ‘praktijkgerichte benadering’: het onderwijs concentreert zich op de overgang van theorie naar praktijk en de praktijkaspecten van het ondernemerschap.

De UOA richt zich daarbij op viercomponenten:

  • praktijkkennis: concrete informatie over alle dagelijkse aspecten van het ondernemerschap.

  • ondernemersvaardigheden: competentieontwikkeling met experts uit de ondernemerspraktijk.

  • persoonlijke coaching: begeleiding door ervaren ondernemers als coach voor iedere deelnemer.

  • netwerkbijeenkomsten: uitbreiding van het netwerk.De UOA richt zich niet alleen op startende ondernemers; ook de wat meer ervaren ondernemer kan bij de UOA terecht. 

Beekers: “De UOA heeft op dit moment drie programma’s ontwikkeld en geïmplementeerd. De Business Course wordt gegeven voor zojuist gestarte ondernemers in het MKB. Daarnaast is er de Masterclass voor ondernemers met ambitie, die in de eerste groeifase zitten. Dit betekent dat zij een onderneming runnen met ongeveer 10 tot 20 medewerkers en een minimale omzet van ca. 1 miljoen euro behalen. Het derde programma is Ondernemend Onderwijs, een driejarig onderwijsprogramma voor studenten van het ROC ASA te Utrecht.”

De UOA bestaat inmiddels een kleine vijf jaar. Beekers geeft aan tevreden te zijn met de gemaakte vorderingen. “In de afgelopen vijf jaar hebben we een vast – en nog steeds groeiend – bestand opgebouwd van 45 trainers en 95 coaches. Jaarlijks verzorgen we zo’n 150 workshops. Op deze wijze begeleidt de UOA jaarlijks ca. 80 tot 100 ondernemers.

Economisch eigenbelang van de trainers en coaches is hierbij vrijwel altijd ondergeschikt.” De UOA wordt voor een groot gedeelte gefinancierd door toonaangevende grotere bedrijven uit Utrecht en omgeving, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, de Kamers van Koophandel Midden Nederland en Gooi- Eem en Flevoland. Maar ook onderwijsinstellingen als de Hogeschool Utrecht, het ROC ASA en het ROC Midden Nederland hebben zich als participant aangesloten bij de UOA. De provincie Utrecht verstrekt daarnaast subsidie voor het driejarig project Ondernemend Onderwijs.

Contact met de gemeente 

Beekers is positief over de relatie tussen de UOA en de gemeente Utrecht: “Wij onderhouden zeer goede contacten met de gemeente Utrecht; de gemeente is een actief participant die onder meer ook workshops verzorgt. Wilbert Kalfsvel van de gemeente verzorgt de workshop ‘Ondernemen met de Gemeente’.

Alle initiatieven, mogelijkheden en regelingen die de gemeente Utrecht biedt komen tijdens deze workshop aan bod, zoals bedrijfsverzamelgebouwen, starterskrediet, ondernemersloket, horecaloket en starterswijzer. Daarnaast wordt ingegaan op specifieke vestigingsvragen, bijvoorbeeld over een bedrijf aan huis, bouwvergunning, milieuvergunning, reclamevergunning et cetera.”

UOA vooralsnog in Utrecht?

“Vanwege het succes van de Business Course in Utrecht zijn we begin 2009 op basis van hetzelfde concept gestart met een Business Course in Amersfoort,” vertelt Beekers. “We zijn uitgegaan van hetzelfde concept en zijn gestart met 10 participanten en de Kamer van Koophandel (KvK). Ook de Gemeente Amersfoort heeft zich onmiddellijk bereid verklaard mee te werken als participant bij de start van de Business Course in Amersfoort. We zijn een organisatie in ontwikkeling. Door het bestuur en directie wordt strategisch nagedacht om tot verdere regionale en nationale uitrol van ons concept te komen. In Utrecht blijven we bovendien nieuwe initiatieven ontwikkelen.”

Wat is Beekers’ visie ten aanzien van het Nederlandse
ondernemersklimaat in de toekomst?

Beekers: “De cultuur in Nederland lijkt wel wat ondernemender te worden. Het belang van ondernemerschap wordt steeds meer erkend. Ondernemerschap is immers de motor van onze economie en is daardoor bepalend voor onze welvaart en werkgelegenheid. De houding ten aanzien van eigen ondernemerschap laat echter nog onvoldoende verbeteringen zien. Het onderwijs kan hier, in samenwerking met het bedrijfsleven, verandering in brengen om meer en beter ondernemerschap te stimuleren. De UOA draagt er als netwerkorganisatie toe bij dat twee verschillende werelden meer met elkaar gaan samenwerken et ergo hierdoor worden onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar gebracht. Zo worden waardevolle krachten gebundeld ten behoeve van duurzaam succesvol ondernemerschap."

Bron: Nicis Institute
Tekst: Liza Kozlowska

Bent u geïnteresseerd in ondernemen? Kom dan naar de conferentie 'Kansrijk ondernemen in de krachtwijken!' van Nicis Institute. Klik hier voor meer informatie.

Wilt u deelnemen aan de Masterclass 'Ondernemerschap in de wijk', klik dan hier om u aan te melden.

Links:
Bekijk de website van de UOA voor meer informatie over het programma en de participanten van de UOA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten