dinsdag 17 november 2009

Eerst Nederlands spreken dan pas recht op bijstand

De criteria voor het aanvragen van een bijstandsuitkering moeten worden aangescherpt. 


Zo zouden immigranten de Nederlandse taal moeten beheersen alvorens zij aanspraak kunnen maken op een sociale uitkering. 

Dit stelt VVD-woordvoerder Stef Blok.

Sinds september 2006 is expliciet in de Wet Werk en Bijstand (WWB) opgenomen dat bijstand slechts kan worden verstrekt aan personen die een duurzame band met Nederland hebben. Daarnaast is in de Vreemdelingenwet vastgelegd dat het beroep op een uitkering gevolgen kan hebben voor het verblijfsrecht. Uit een rapport van de Inspectie voor Werk en Inkomen blijkt echter dat sinds de invoering van deze wet niet één verblijfsvergunning om deze reden is ingetrokken.  Ook blijkt van de instroom in de WWB in 2008 ruim 40 procent uit migranten te bestaan.

“Mensen die pas enkele jaren in Nederland zijn kunnen, zelfs als ze nooit belasting betaald hebben, in de praktijk desnoods levenslang een uitkering ontvangen. Dit is onacceptabel wat de VVD betreft”, aldus Blok. Het criterium van de 'duurzame band met Nederland' moet dus duidelijker worden ingevuld.

Daarom stelt de VVD voor dat mensen zonder de Nederlandse nationaliteit (voor zover het geen erkende vluchtelingen zijn) uitsluitend recht op WWB hebben wanneer ze:
  •  10 jaar legaal in Nederland verblijven en
  •  Nederlands spreken. Dit kan bijvoorbeeld aangetoond worden met het behalen van een examen op taalniveau A2. Deze eis zorgt er bovendien voor dat de verplichting uit de WWB om beschikbaar te zijn voor arbeid geen dode letter is.
De VVD zal dit voorstellen in een overleg met minister Donner.

1 opmerking:

  1. En waar gaan die mensen dan van leven in de eerste 10 jaar dat ze in Nederland zijn (als het niet lukt om werk te vinden). Begrijp dat de VVD ze dan gaat laten verhongeren of op straat laat leven of ... Ik zou het niet weten maar volgens mij is de WWB ons laatste vangnet!

    BeantwoordenVerwijderen