zondag 27 september 2009

Onaanvaardbaar dat dieven, oplichters en fraudeurs in Flevoland vrij spel hebben.

Den Haag
De VVD vindt het niet aanvaardbaar dat dieven, oplichters en fraudeurs in Flevoland door politie en Justitie met rust worden gelaten.

Laetitia Griffith: “Ik begrijp dat het politiekorps Flevoland beleid heeft ontwikkeld om alleen nog maar aandacht te besteden aan gewelds-, jeugd- en zedenzaken. Ik wil van de ministers weten hoe dit beleid zich verhoudt tot de gemaakte afspraken dat zaken met een bekende dader prioriteit hebben.”


Ook wil de VVD weten of er nog andere politiekorpsen zijn die een dergelijk beleid hebben vastgesteld, en in welke politieregio’s dat dan het geval is.

Wat de liberalen betreft zou een dergelijk beleid onverantwoord zijn en onmiddellijk moeten worden aangepast.

Griffith: “De Kamer heeft de minister juist gevraagd om de bestrijding van financieel economische- fraudecriminaliteit hoge prioriteit te geven. Kennelijk is deze prioriteitstelling niet doorgecommuniceerd aan de politiekorpsen, en Flevoland in het bijzonder. Anders zouden dergelijke zaken niet op de plank blijven liggen.”

De VVD heeft meermalen aangegeven zich grote zorgen te maken over de voorgenomen bezuinigingen op de politie. Griffith: “Ik wil weten of deze bezuinigingen verband houden met de prioriteitsstelling bij het politiekorps Flevoland. Er wordt immers gezegd dat de prioriteitstelling met onvoldoende mankracht te maken heeft.”

De VVD wil van de Minister van Justitie weten welke stappen zullen worden genomen om de liggende strafzaken meteen op te pakken en voor te leggen aan het openbaar ministerie. Daarbij is eveneens van belang welke acties in dit verband richting de gedupeerden worden genomen.

Griffith stoort zich aan het onterechte beeld dat de bestuurlijk verantwoordelijken in de politieregio Flevoland doen ontstaan dat er door toedoen van de landelijke politiek geen ruimte is voor de aanpak van ernstige vormen van criminaliteit op regionaal en lokaal niveau.

“Door zo publiekelijk te reageren op deze kwestie ondermijnen de korpsbeheerder en het openbaar ministerie hun eigen gezag en tasten zij het vertrouwen van de burger in de politiek en het bestuur ernstig aan.”, aldus Griffith.

Diegenen die bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen moeten hierop worden aangesproken en hun verantwoordelijkheid nemen om het integraal veiligheidsbeleid in de regio daadkrachtig in te vullen en over te gaan tot aanpak van die vormen van criminaliteit waar de burgers in hun gemeenten last van hebben.

Klik hier om de kamervragen te lezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten