zondag 27 september 2009

Shariarechtspraak in strijd met Nederlandse rechtorde

VVD-woordvoerder Paul de Krom heeft in de Tweede Kamer krachtig stelling genomen tegen invoering van elke vorm van shariarechtspraak in Nederland.


De Krom: "de boodschap van de VVD aan iedereen die de sharia in ons land wil invoeren is simpel: nee, vergeet het maar. Nu niet, morgen niet, niet via de voordeur en niet via de achterdeur. Alle deuren moeten dicht en de sleutel weggegooid". Volgens de VVD is de sharia onverenigbaar met onze rechtsorde en de beginselen van onze liberale rechtsstaat. Daaraan wordt niet gemorreld. De VVD wil dat het kabinet alle mogelijke wettelijk middelen inzet om dergelijke praktijken te stoppen.

Hieronder vindt u de inbreng van VVD woordvoerder Paul de Krom in het debat

Het kostte Nederland eeuwen om te komen waar we nu zijn. Via de 80-jarige oorlog, Luther, Calvijn, de Verlichting, de revolutie van 1848 en de invoering van het vrouwenkiesrecht in 1918 zijn we uitgekomen bij een seculiere rechtsstaat waar iedereen gelijk is voor de wet. Scheiding van kerk en staat, ontkoppeling van rechtspraak en religie, vrijheid, verdraagzaamheid en burgerschap, de trias politica, fundamentele rechten van de mens en een democratische rechtsorde en daarop gebaseerde instituties maken het mogelijk dat godsdiensten vreedzaam naast elkaar bestaan. De in onze Grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting en de daarvan afgeleide godsdienstvrijheid betekent dat niemand in dit land wordt vervolgd vanwege zijn godsdienstige overtuiging. Op deze fundamenten, waarvoor is gevochten en waarover lang en veel is gedebatteerd, is onze samenleving gebouwd. Voor de VVD zijn de kernwaarden van onze samenleving ononderhandelbaar. De boodschap aan hen die daaraan willen morrelen is: afblijven! Op straffe van het wegglijden naar een samenleving waarin de klok eeuwen wordt teruggedraaid.


Onze verworvenheden leken zo vanzelfsprekend. Totdat in de afgelopen jaren mensen naar ons land kwamen afkomstig uit culturen die geen concurrentie tussen godsdiensten kennen, waaraan de Verlichting voorbij is gegaan en die geen liberale revolutie van 1848 hebben gehad. Met hun komst is de discussie over onze verworvenheden opnieuw opgelaaid. Gelukkig slagen de meesten erin - ook moslims - om zich aan onze samenleving aan te passen. Zij gaan naar school, de universiteit, hebben een baan of een eigen bedrijf. Zij slagen er bovendien in om zich te ontworstelen aan de tentakels van orthodoxe mannen en/of imams, zonder hun geloof te verliezen. Dat verdient respect en waardering.

Maar er zijn er helaas ook tot wie de verworvenheden van onze samenleving nog niet zijn doorgedrongen. En veel erger, degenen die zich actief tegen onze liberale samenleving verzetten. Die onze samenleving willen verbouwen naar hun eigen intolerante inzichten. Zoals meneer Fawaz van de As Soenah moskee in Den Haag die vindt dat de sharia in Nederland moet worden ingevoerd. Die - en gelijkdenkenden met hem - maar niet wil accepteren dat als je naar ons land komt je je dient aan te passen. De boodschap van de VVD aan hem en iedereen die de sharia hier wil invoeren is simpel: nee meneer Fawaz, vergeet het maar. Nu niet, morgen niet, niet via de voordeur en niet via de achterdeur. En dat is ook in hun belang. Want het is juist dankzij onze verworvenheden dat zij hun geloof in dit land in vrijheid kunnen uitoefenen. Een vrijheid die in islamitische landen ten enenmale ontbreekt. Ik vind het pijnlijk voor al die moslims die wél met ons mee willen doen, die wél iets van hun leven willen maken, dat door mensen met denkbeelden als Fawaz telkens weer het beeld wordt neergezet van een intolerante islam dat ons land met alles wat daarbij hoort wil overnemen. Ik hoop dat moslims die het niet met hen eens zijn hun stem krachtig verheffen. En die zijn er genoeg, zoals ik uit vele gesprekken weet. En zoals bijvoorbeeld is te lezen in het boek "Opstand der gematigden".

De sharia verdraagt zich ten principale niet met de fundamentele beginselen van onze rechtsstaat. De structurele achterstelling van de positie van de vrouw, van homosexuelen en afvalligen, van kinderen in het geval van echtscheidingen, het toestaan van polygamie, en het systeem van bloedgeld zijn een paar voorbeelden waarom van enige vorm van sharia bij ons nooit sprake kan zijn. Het is voor de VVD volstrekt ondenkbaar dat bij ons gebeurt wat in Engeland kennelijk al het geval is. Namelijk dat uitspraken van moslim arbitrage tribunalen door staatsrechtbanken worden bekrachtigd. Dat leidt - volgens onderzoek - inderdaad tot uitspraken waarbij bijvoorbeeld polygamie de facto wordt gelegitimeerd, vrouwen hun man geen seks mogen weigeren, en vrouwen wordt verboden met niet-moslims te trouwen. Doen ze dat toch, dan worden de kinderen van haar afgenomen totdat ze opnieuw met een moslim trouwt.

Bovendien zijn de "rulings" van dergelijke tribunalen niet openbaar, zijn niet-moslims niet welkom en de uitspraken dus niet controleerbaar. Dat klemt temeer als "uitspraken" helemaal niet bij de burgerlijke rechter terecht komen. Dat geeft alle ruimte om in beslotenheid vrouwen te onderdrukken en te intimideren. En dat dat inderdaad gebeurt, weten we. Het argument "maar ze onderwerpen zich toch vrijwillig aan zo'n tribunaal" wil ik dus niet horen. Het is een vrijbrief voor misstanden die we hier niet willen hebben. De burgemeester van Den Haag heeft terecht ingegrepen toen bekend werd dat er in de Haagse As Soenah moskee informele huwelijken werden gesloten. Daarmee haal je immers het risico in huis dat nietsvermoedende bruiden naar Nederland worden gehaald, onwetend van ons rechtssysteem en hun rechten, de taal niet spreken, vervolgens al dan niet gedwongen worden "uitgehuwelijkt" en daarmee worden overgeleverd aan de sharia grillen van hun man en de imam. Voor informele shariarechtspraak, arbitrage en informele huwelijken is wat de VVD betreft dan ook géén plaats. Ook niet op zogenaamde "vrijwillige"basis. Informele huwelijken zijn zelfs in strijd met de wet, als daaraan voorafgaand geen burgerlijk huwelijk plaatsheeft. Ik vraag het kabinet waarom de mogelijkheden die het strafrecht en het burgerlijk wetboek biedt niet zijn gebruikt om de betreffende personen te vervolgen, en deze moskee - en andere die zich schuldig maken aan dezelfde praktijken - niet gewoon worden ontbonden, verboden of gesloten. Ik vraag het kabinet te garanderen dat in alle gevallen die ook maar enigszins rieken naar discriminatie, vernedering, machtsmisbruik, misleiding of nog erger, alle wettelijke mogelijkheden worden gebruikt om dergelijke gevallen actief op te sporen, te vervolgen en/of de mogelijkheden van het BW te gebruiken om dergelijke praktijken onmiddellijk te stoppen.

De VVD las met instemming de brieven van de ministers van Justitie en Integratie van 3 juli, waarin de regering bevestigt dat Islamitische wetgeving niet in het Nederlands recht wordt geaccepteerd of ingevoerd. En dat er geen verschillende rechtsstelsels naast elkaar kunnen bestaan. Duidelijke en heldere taal. Ik verzoek de regering met klem aan het onderzoek in hoeverre dergelijke praktijken in Nederland voorkomen de hoogst mogelijke prioriteit te geven. Inzicht in de omvang van het probleem hebben wij niet en dat is absoluut noodzakelijk. Wij moeten hier - gelet op de ernst van de zaak - bovenop zitten. De VVD wil dat het onderzoek eind dit jaar wordt afgerond en de Kamer wordt geïnformeerd. Gaarne een toezegging.

Tenslotte: in de brief van 1 september schrijft de minister van Justitie in antwoord op vraag 13 dat "een vorm van geschillenbeslechting over kwesties die het geloof of passend gedrag van moslims in een bepaalde situatie betreffen en waaraan betrokkenen zich vrijwillig onderwerpen, niet in strijd hoeft te zijn met onze openbare orde". Hiermee lijkt de deur toch weer op een kiertje te staan. Kan de minister bevestigen dat dit uitdrukkelijk niet het geval is? De deur naar enige vorm van shariarechtspraak of (informele) arbitrage moet stevig worden dichtgegooid. De VVD wil dat het kabinet de sleutel stevig omdraait en weggooit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten