maandag 12 oktober 2009

Europa moet afblijven van onze arbeidsvoorwaarden

De regelingen rondom ouderschapsverlof zijn prima geregeld in Nederland. Zij passen in een goed Nederlands systeem van afspraken over de combinatie van werk en zorg. Europa hoeft zich hier wat de VVD betreft dan ook niet mee bemoeien.

Dit stelt Cees Meeuwis naar aanleiding van het debat over deze kwestie dat dinsdag gevoerd wordt in de Tweede Kamer. Naast de vraag of Europa hier iets van moet vinden is ook de vraag opportuun welk groot grensoverschreidend vraagstuk Europa hier nu eigenlijk op denkt te lossen. De VVD is de enige partij die vindt dat regels voor ouderschapsverlof absoluut niet tot de competentie van Europa behoren.

Meeuwis: “In Nederland zijn deze zaken beter geregeld dan in veel andere Europese landen. Werkgevers en werknemers hebben goede afspraken
over werk en zorg gemaakt en als daar verbetering nodig is kunnen deze partners dat op Nederlandse schaal uitstekend zelf regelen. Daar is geen Europese richtlijn voor nodig. Toch meent de Tweede Kamer met uitzondering van de VVD dat Europa dit voor ons moet gaan regelen. De VVD is het hier hartgrondig mee oneens. Europa moet hier gewoon vanaf blijven.”

De Nederlandse situatie is anders en in veel gevallen beter dan in ons
omliggende landen. Nederlandse werknemers hebben ruime mogelijkheden
om naast hun werk invulling te geven aan hun taken en verantwoordelijk-
heden als ouder. Werkgevers en werknemers hebben alle ruimte om hier
goede afspraken over te maken.

“Als relatieve nieuwkomer in deze kamer heb ik mij verbaasd over het detailniveau waarop wij zaken in het Haagse met elkaar willen regelen.
Maar bij dit soort van ingrepen - die niet alleen bepalen hoe wij onze arbeidsvoorwaarden in Nederland vorm geven maar ook  ingrijpen op de afspraken die ouders onderling kunnen maken - laten we het lopen en
geven we Europa de vrije hand. Niet doen dus”, aldus Meeuwis.

Om de oproep van de VVD-fractie te onderstrepen, zal Meeuwis een motie indienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten