dinsdag 13 oktober 2009

'Regering, Regeer!'

Fractievoorzitter Uri Rosenthal maakt zich grote zorgen om de positie van Nederland op de internationale ranglijsten. De arbeidsproductiviteit neemt af en ook qua onderwijs en onderzoek doen we het steeds minder goed.


Rosenthal: “Jaren achtereen was de ambitie een toppositie op de internationale ranglijsten. Ons land dreigt het niet meer te redden in de internationale concurrentieslag tegenover landen met een forsere technology push. Het gevoel van urgentie lijkt totaal te ontbreken bij dit kabinet en dat is zorgwekkend.”

Volgens Rosenthal doet de staat wél wat hij niet moet doen en niet wat hij wel moet doen, en vermorst hiermee kostbare regeertijd. “Dit kabinet heeft de staatsmacht toevertrouwd gekregen, maar laat het op deze kwesties afweten.”

Naast de Nederlandse concurrentiepositie, maakt Rosenthal zich ook zorgen om de explosief groeiende staatsschuld, het uitblijven van noodzakelijke maatregelen en de almaar toenemende staatsbevoogding.

“Nederlanders verlangen naar aanzienlijk meer slagvaardigheid van de regering, maar merken daar bitter weinig van. Wat ze wel merken is een teveel aan bevoogding, betutteling, bureaucratisering en moraalfundamentalisme. Voor wie dit nu politiek wil duiden: de twee grote coalitiepartijen zitten in een patstelling; en het kleine broertje, dat voor deze ene keer mee mag doen, ziet zijn kans schoon”, aldus Rosenthal.

CDA, PvdA en CU zitten nog steeds onverkort vast aan de defensieve compromissen van begin 2007. Lastige kwesties zijn geparkeerd of doorverwezen: het ontslagrecht; de huurmarkt; kernenergie. En het AOW-besluit laat ook op zich wachten.

Rosenthal: “Als er eerder was gehandeld, hadden ondernemers zich niet tien keer hoeven te bedenken voordat ze iemand in vaste dienst nemen, was de bouw er aanmerkelijk beter aan toe geweest en hadden we nu niet hoeven vechten tegen windmolens. Daarnaast is de volksvertegenwoordiging door de heroverwegingen ruim een half jaar buitenspel gezet. Dat kan gewoonweg niet.”

Gelukkig werkt de echte motor van de economie – ondernemend Nederland - onverdroten voort. Dit staat in schril contrast tot de bestuurlijke stroperigheid en het gebrek aan slagkracht in de besluitvorming.

“Wij staan voor een krachtige, compacte staat, die zich bezighoudt met zijn kernfuncties. Het kan met veel minder mensen, niet alleen op de departementen, maar zeker ook bij de uitvoeringsorganisaties, waar lang niet iedereen met uitvoering bezig is. Wij hebben niets op met de staat als geld- en geluksmachine”, aldus Rosenthal.

1 opmerking:

  1. de drijf naar een betere internationale concurentiepositie is Juist wat nederland de strot om draait. De politiek is vergeten wat voor functie het heeft. De poltiek is bedoeld als beslissingsorgaan van het volk en hoort het zodoende ook te vertegenwoordigen. Daarintegen vertegenwoordigd de politiek nu de multinational, en maakt besluiten hopend op diplomatieke plusjes van het buitenland. Waanzin is dit. De politiek zit zo vastgeroest in de huidige molen dat het alle visie kwijt is geraakt en slechts nog op christelijke norm opleggende regels komen kan als het gaat om het eigen volk. De politiek vertegenwoordigd ons niet maar managed ons. Een logisch gevolg van het feit dat het inmiddels een industrie is ipv een spreekbuis.
    Nederland red zichzelf door voor een maximaal deel zelfvoorzienend te worden beginnend met energie. Neem het oppervlakte in nederland van de bewoonbare bebouwing, de consumenten prijs van toereikende zonnepanelen bij eneco voor het verbruik van een gemiddeld gezin bij nederlandse watt/m2 en je komt op een prijs ddie neer komt op 5 jaar reguliere energiekosten van alle nederlanders (zonnepanelen gaan iig 25 jaar mee) .. en dit is dus in geval van een niet gesubsidieerde consumenten prijs. In werkelijkheid zo een dergelijk project dus vele malen lager uitvallen alsook een flinke werkvoorziening genereren voor de lager opgeleiden in nederland.

    en dat is slechts 1 van de vele manieren waarop we onze positie als nederlandse individuuen vooruit kunnen laten gaan, tuurlijk is her het issue van overproductie overdag vs onderproductie 'savonds en andere problematiek, maar met een beetje planning is dit prima te doen, en er zijn veel andere waardige alternatieven waar nooit naartoe zal worden gewerkt omdat het de belangen van energieproviders snijdt ed.. nederland is niet meer van ons en ons bestuur vertegenwoordigd anderen.
    walgelijk gewoon.. koop een monopoliebord ofzo

    van burger naar werknemer.
    het verbaasd mij niets meer dat grote sociaties op hun piek instorten. De politiek zal Nooit de burger vertegenwoordigen, het enige dat die balans kan herstellen is als bedrijven niet meer zo groot kunnen worden dat zij invloed uit kunnen oefenen op de politiek (zo groot als een kleine rookkroeg zegmaar;)

    BeantwoordenVerwijderen