dinsdag 13 oktober 2009

VNO-NCW en MKB-Nederland: minister moet ingrijpen bij Buma/Stemra


Redactionele bijdrage

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verbolgen over het voornemen van Buma/Stemra om bedrijven te laten betalen voor muziekfragmenten van videosites die zij integreren in hun eigen internetsite.

Dat druist volledig in tegen de afspraken die zijn gemaakt in de werkgroep-Pastors, waarin ondernemers- en auteursrechtenorganisaties samenwerken om de uitvoering van auteursrechteninning te vereenvoudigen en te verbeteren. VNO-NCW en MKB-Nederland vragen zich ernstig af of verder overleg in de werkgroep nog wel zinvol is en vragen ingrijpen van de minister.

Begin deze maand kondigde Buma/Stemra aan geld te gaan vragen voor muziekgebruik op internet door middel van zogenoemde 'embedded files'. Door de commotie die daarover ontstond, heeft de auteursrechtenorganisatie dat plan voor particuliere gebruikers snel ingetrokken. Bedrijven echter moeten gewoon betalen, aldus Buma/Stemra.

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben eerder binnen de werkgroep-Pastors met de auteursrechtenorganisatie afgesproken dat soorten muziekgebruik en daarbij behorende tarieven onderwerp zijn van onderling overleg. Daarom zijn alle al bestaande afspraken voor 2009 en 2010 bevroren. Dat betekent dat bestaande tarieven alleen voor inflatie mogen worden gecorrigeerd en dat wijzigingen of nieuwe ‘regelingen’ alleen met wederzijds goedvinden mogen worden doorgevoerd. Buma/Stemra negeert deze afspraken nu op grove wijze, constateren de ondernemersorganisaties.

Een van de bizarre gevolgen van de eenzijdig bedachte en opgelegde regeling van Buma/Stemra is dat de podiumbranches (zoals concertgebouwen, theaters, bioscopen en poppodia) moeten gaan betalen voor het op hun website vertonen van fragmenten van komende voorstellingen. Terwijl de auteurs om wie het gaat juist baat hebben bij deze reclame, omdat over de voorstelling zelf natuurlijk flink aan Buma/Stemra wordt afgedragen, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

De ondernemersorganisaties roepen de Tweede Kamer op om toch snel serieus werk te maken van een grondige herziening van de Auteursrechtwet zodat die beter inspeelt op technologische mogelijkheden van nu en ontwikkelingen in de toekomst.

VNO-NCW en MKB-Nederland verzoeken minister Hirsch Ballin van Justitie om een verbod op het voornemen van Buma/Stemra en een moratorium op toekomstige ‘nieuwe regelingen of producten’ van de auteursrechtenorganisatie, opdat afspraken uit de werkgroep Pastors worden nagekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten