vrijdag 23 oktober 2009

"Ik heb een tijd geleden goud gekocht"

Redactionele bijdrage




De all time high van goud op 14 oktober van dit jaar van $ 1070,80 heeft sommige beleggers in het edelmetaal flink wat geld opgeleverd. Maar daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. De stijging van de goudprijs is niet echt overtuigend, menen flink wat analisten.

Want een groot gedeelte van de stijging van de goudprijs kan op het conto van de lage dollar worden geschreven. Immers, goud is genoteerd in US-dollars. De dollar is al tijden aan het verzwakken, bijvoorbeeld ten opzichte van de euro. Zo is de huidige goudprijs in euro’s, rond de € 705,- per ounce, zeker geen record. Die recordprijs stamt van 20 februari van dit jaar, toen een prijs van € 788,44 werd bereikt. Eurobeleggers hebben dus ook lang niet zoveel verdiend als dollarbeleggers. Vanaf begin dit jaar ligt het rendement van eurobeleggers op 12,5%, tegenover 20,6% voor dollarbeleggers.

Speculatief

Er zijn analisten, zoals Eugen Weinberg van Commerzbank, die stellen dat de goudhandel momenteel meer speculatief gedreven is, dan dat deze ondersteund wordt door een forse toename van de vraag naar goud. Bijvoorbeeld uit India en China, waar ze verzot zijn op gouden sieraden.

Realiseer winst op goud

John Reade, analist bij de Zwitserse bank UBS, stelt dat het nu een mooi moment is om eventuele winsten op goud te realiseren. Reade: “Alleen als we meer sterke en breed gedragen aankopen in goud zien, zullen we mogelijk ons standpunt wijzigen.”
Weinig uitzicht op verdere stijging

De vooruitzichten op een verdere stijging zijn dus gering. Ons advies is dan ook verkopen, de winst realiseren en op zoek te gaan naar een belegging met betere perspectieven. Maar als u uw positie in goud wilt aanhouden, kunt u overwegen om uw papieren winst te beschermen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de putwarrants op goud van de Royal Bank of Scotland.

1 opmerking:

  1. Ik zou nu liever (fysiek) goud hebben dan welk aandeel dan ook. De goudprijs kan m.i. nog veel verder stijgen door de huidige financiele situatie. De dollar staat op omvallen, China koopt massaal grondstoffen en commodities als goud en zilver in, verkopen lijkt mij nog niet aan de orde.

    BeantwoordenVerwijderen