donderdag 26 november 2009

De VVD wilt meer respect voor burgermoed

De VVD vindt dat burgers die burgermoed tonen en een burgerarrest plegen in eerste instantie als getuige behandeld moeten worden en niet meteen als verdachte. 
 
Laetitia Griffith: “Burgers die de moed tonen om in te grijpen moeten niet direct zelf in het beklaagdenbankje worden gezet. Zij zouden op dezelfde wijze als politieagenten op zijn minst het voordeel van de twijfel moeten krijgen.”


Gisteren heeft minister Ter Horst het startsein gegeven voor de campagne ‘Meer veiligheid op straat’. Wie getuige is van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak of geweld tijdens de jaarwisseling, krijgt in deze campagne tips aangereikt hoe hij of zij kan ingrijpen. De boodschap van de campagne is dat omstanders door te handelen het daders moeilijker, zo niet onmogelijk maken om agressie te plegen. Niets is erger dan nietsdoen, is het uitgangspunt. Burgers moeten dus handelen en ingrijpen.

Laetitia Griffith: “Als de minister een dringend beroep doet op burgers om in te grijpen moet je ervan uitgaan dat er een redelijke kans is op geweldgebruik door de burger om de verdachte aan te houden. Ik wil van de minister weten hoe de politie omgaat met burgers die burgermoed tonen in deze heterdaad situaties. Ik wil dat een burger die op dringend verzoek van de minister ingrijpt, niet als verdachte in de boeien wordt geslagen en wordt opgesloten, maar als held wordt behandeld. Vergelijk het met agenten, als die geweld gebruiken bij een aanhouding worden zij in eerste instantie als getuige gehoord om de feiten te achterhalen.”

De VVD wil weten hoe de minister hier tegenaan kijkt, en van haar horen hoe zij dit wil verankeren en onder de aandacht van politie en OM wil brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten